Hoe Anagram affirmaties toepast

Overtuiging versus sturing

Affirmeren betekent letterlijk bevestigen. Een affirmatie is een gerichte gedachte, die zijn kracht vooral aan herhaling ontleent. Dit soort gedachten leidt vervolgens weer tot een heel scala aan gevoelens.

De affirmatie-techniek gaat ervan uit dat je jezelf op grond van je ervaringen in het leven mentale boodschappen inseint. Soms merk je dat heel duidelijk: "Dit zal wel weer mislukken", of: "Ze denken vast dit of dat van me", en soms gaat het zo automatisch en subtiel dat je het niet eens in de gaten hebt.

Toch mist het zijn uitwerking niet. De reden dat veel affirmaties van mensen negatief gekleurd zijn, is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het geheugen negatief selecteert. Door dit mechanisme kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Positief affirmeren biedt een krachtig tegengif, maar is zeker geen middel tegen alle kwalen.

De Fransman E. Coué, ook wel de vader van de autosuggestie genoemd, ontdekte dat je door middel van zelfhypnose veel kunt bereiken en dat je de negatieve spiraal ook kunt doorbreken. Door jezelf consequent positief toe te spreken neemt het vertrouwen in jezelf en in je mogelijkheden weer toe.

Toch is affirmeren iets anders dan eenvoudigweg positief denken. Iedereen heeft trauma's of hoekjes in zijn geest, waar hij of zij liever niet komt. Affirmeren is een van de manieren om wat meer zicht op jezelf te krijgen. Een andere manier om je overtuigingen in 'n meer gewenste richting te sturen is NLP.

Het vinden van de juiste affirmatie is nog niet zo makkelijk. Het belangrijkste is dat je iets aansnijdt dat je werkelijk wilt veranderen. Zoek de goede balans op! Let op dat wat je affirmeert in principe haalbaar is; maar als het nu al binnen je bereik ligt, heb je geen affirmatie nodig.

Eén van de mogelijke manieren om een affirmatie toe te passen is de volgende: je schrijft de affirmatie aan de linkerkant van een vel papier en elke spontane tegenwerping of wat voor weerwoord dan ook aan de rechterkant. Doe dit minstens een week, na een paar dagen pingpongen zul je merken dat de teksten aan de rechterkant wat rustiger worden; uiteindelijk roept de affirmatie geen spontane reactie meer op, en dan kun je stoppen of pauzeren en nagaan hoe je je voelt. Als dit je niet lukt, is het raadzaam het een paar keer te oefenen met iemand die met affirmeren vertrouwd is.

Wat de techniek betreft: schrijf de affirmatie in de tegenwoordige tijd, vermijd iedere ontkenning en maak de zin niet nodeloos lang.

De affirmatie-techniek is al heel lang verbonden met de rebirthing-techniek. Al eerder wezen wij op het gebruik van NLP als een krachtig instrument om overtuigingen in de gewenste richting te sturen.

Uit bovenstaand verhaal mag blijken dat affirmaties verreweg het meeste effect sorteren als je ze zelf maakt. De affirmaties die wij bij de bloesems hebben gemaakt, zijn dan ook alleen als voorbeeld bedoeld.

Geduld en een speelse benadering zijn belangrijk als je wilt gaan affirmeren. Als je al een tijd vastzit in dezelfde verwachtingspatronen, is het niet realistisch om op stel en sprong revoluties te verwachten. Maar als je het goed toepast, kun je al redelijk snel merken dat er iets in je leven gaat veranderen.

?
Sneltoetsen (accesskeys): 1 = Begin tekst 2 = Hulp 3 = Home 4 = Remedies 5 = Klachten 6 = Technieken 0 = E-mail Klik = Uitgebreide hulp Tab-volgorde: Begin tekst Hulp Knoppen E-mail Overige links Voorzover de browser dit ondersteunt