Technieken

verslavingspatronen - voice dialogue - yoga

Verslavingspatronen

Bij verslavingspatronen wordt vaak alleen aan roken, alcohol en drugs gedacht. Er bestaan echter ook dingen als verslaafdheid aan verliefdheid, gokverslaving en eetverslaving. Gevoeligheid voor verslaving wordt vaak gekoppeld aan aanleg tot depressie.

Als de oorzaak van de depressie gevonden en behandeld kan worden, blijft afkicken vaak een probleem, maar de kans op succes is dan veel groter.

Soms blijken antidepressiva nodig.

Voice Dialogue

Dit is een techniek die er van uit gaat dat de mens uit een groot aantal deelpersoonlijkheden bestaat die allemaal gehoord en gehonoreerd moeten worden, wil men al zijn mogelijkheden optimaal kunnen gebruiken. Enkele welbekende stemmen zijn: de perfectionist, de behager en het innerlijke kind. Deze therapeutische communicatie-techniek beoogt de integratie van de verschillende tegenstrijdige impulsen van een mens en streeft naar een dynamisch evenwicht. Aanbevolen literatuur: Thuiskomen in jezelf (Stone & Winkelman).

Naar informatieve site over Voice Dialogue: home.wanadoo.nl/a.heer/Voice_dialogue.htm.

Yoga

is afkomstig uit de hindoe-cultuur van India. In het westen wordt yoga op allerlei manieren gegeven. Soms in de traditionele vorm, soms in een sterk aangepaste vorm.

Met name de lichamelijke aspecten van yoga zijn niet altijd aangepast aan de westerse lichaamsbouw, maar een goede leraar of lerares zal iemand nooit forceren.

Yoga wordt vaak gebruikt om mensen te helpen bij het leren ontspannen. Ook bij sommige lichamelijke klachten kan het nuttig zijn.

Meer info over Yoga: yoga.pagina.nl.

?
Sneltoetsen (accesskeys): 1 = Begin tekst 2 = Hulp 3 = Home 4 = Remedies 5 = Klachten 6 = Vorige 7 = Volgende 8 = Álle technieken 0 = E-mail Klik = Uitgebreide hulp Tab-volgorde: Begin tekst Hulp Knoppen E-mail Overige links Voorzover de browser dit ondersteunt